ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο θέμα των απεργιών ζητεί η Δ.Ε.Η.Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να εφαρμοσθεί η δικαστική απόφαση της Παρασκευής, που προβλέπει την επαναλειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, έτσι ώστε η διαθέσιμη ισχύς να επανέλθει στο επίπεδο της περασμένης Πέμπτης, ζήτησε η διοίκηση της Δ.Ε.Η., σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής......


«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση άμεσα, σεβόμενη τους πολίτες και καταναλωτές, ώστε να αποκατασταθεί η ισχύς του Συστήματος στα επίπεδα που πρέπει» αναφέρει συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ.

Και προσθέτει: «Τα ανωτέρω έχουν γνωστοποιηθεί από τη Διοίκηση της ΔΕΗ στην Ελληνική Δικαιοσύνη για τις δικές της ενέργειες. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από πρακτικές που δεν σέβονται όχι μόνον τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται και τελικά αναιρούν το χαρακτήρα της ΔΕΗ ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας».

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ανέφεραν ότι υπήρξαν πληροφορίες περί παρέμβασης του εισαγγελέα, οι οποίες, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το έλλειμμα ισχύος και οι αυξημένες διακοπές ρεύματος χθες και σήμερα οφείλονται στο γεγονός ότι η Δ.Ε.Η. δεν λειτουργεί στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Στην αποψινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρονται ακόμη τα εξής:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, παρακολουθώντας την τρέχουσα κατάσταση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατό η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Παρά τη δικαστική απόφαση της 24ης Ιουνίου 2011 και το σχετικό αίτημα της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν έχει ακόμα επαναφέρει τη διαθέσιμη ισχύ του Συστήματος στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου 2011, όπως διατάσσει η απόφαση. Έτσι, η συνολική ισχύς του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη της ελάχιστης προβλεπόμενης από τον νόμο και τη δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτούνται και να πραγματοποιούνται εκτεταμένες περικοπές. Εξαιτίας των μονάδων που είναι εκτός λειτουργίας, δημιουργείται έλλειμμα, που θέτει σε κρίσιμη κατάσταση την ευστάθεια του Συστήματος, και δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: