ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τουριστικός «εμφύλιος» στη Ζάκυνθο

Ειρηνική διαδήλωση θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, τα μέλη του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, τα οποία διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα all exclusive που υπάρχει σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού.................
.

Οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρούν πως το σύστημα all exclusive που εφαρμόζεται σε αρκετά ξενοδοχεία του νησιού «γονατίζει» τις δικές τους επιχειρήσεις, μια και οι τουρίστες δεν επιλέγουν τα καταστήματά τους για να διασκεδάσουν.

Ο δήμαρχος Ζακυνθίων, Στέλιος Μποζίκης, από την πλευρά του μιλώντας στο ermisnews.gr, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με την τακτική των all inclusive, ενώ αναφέρθηκε σε μέτρα που θα πρέπει να λάβει ο Δήμος για την επαναδιαπραγμάτευση των τελών αποχέτευσης για τα μεγάλα καταλύματα που εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες με πακέτα all inclusive.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης, τα όσα δήλωσε ο κ. Μποζίκης και για την τακτική συγκεκριμένων ξενοδοχείων που αν και δεν διαθέτουν υποδομές για all inclusive, συνεργάζονται παρανόμως με άλλα μεγαλύτερα ξενοδοχεία που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες στους επισκέπτες τους. «Η πάγια θέση μου, είναι πως ο όποιος πλούτος θα πρέπει να διαχέεται και να μην μένει στα χέρια λίγων. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει προσανατολιστεί σε αυτό που λέμε all inclusive και το φαινόμενο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Πρόκειται για μια αλυσίδα, που ξεκινά από τους ευρωπαίους, οι οποίοι λόγω οικονομικής κρίσης, ζητούν όλο και φθηνότερες διακοπές. Στη συνέχεια οι tour operators πιέζουν τους ξενοδόχους και τελευταία τα θύματα αυτής της ιστορίας, είναι οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που βλέπουν τα καταστήματά τους άδεια, αφού όλοι οι τουρίστες είναι με βραχιολάκια».

Ο δήμαρχος Ζακυνθίων ανέφερε μάλιστα ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση και στο ζήτημα που αφορά την τιμολόγηση της βιολόγησης των λυμάτων στα μεγάλα ξενοδοχεία από τη ΔΕΥΑΖ: «Αυτό που θα εισηγηθώ προς το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ, είναι να ξαναδεί το θέμα της τιμολόγησης στα λύματα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν all inclusive. Εδώ θα πρέπει να δούμε, με τι κριτήριο πληρώνουν και πόσο χρεώνεται ανά κλίνη, αφού πλέον ο τουρίστας καταναλώνει τα πάντα μέσα στο ξενοδοχείο και έτσι επιβαρύνει το βιολογικό καθαρισμό, σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν κόσμο».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Καλαμακίου Γιάννης Λιβέρης δήλωσε από την πλευρά του στο ermisnews.gr ότι «υπάρχει έντονη πίεση στους επιχειρηματίες για φέτος καθώς ο τουρισμός δεν πηγαίνει καλά και βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Εκτός από την οικονομική ύφεση έχουμε και το επιπλέον θέμα με το all inclusive που όλοι οι τουρίστες μένουν μέσα στα ξενοδοχεία για φαγητό, ποτό κλπ. Έχουμε παράπονα από τους επιχειρηματίες και σκεπτόμαστε να κάνουμε κάποιες ενέργειες όπως το κλείσιμο των καταστημάτων μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Υπάρχει μια σκέψη για κλείσιμο του αεροδρομίου αλλά πιστεύω ότι είναι ακραία και δεν πρέπει να φτάσουμε μέχρι εκεί. Εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι να κλείσουμε τα μαγαζιά μας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως: «Αν κλείσουν μπαρ και εστιατόρια θα ερημώσουν οι περιοχές. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν οι επιχειρηματίες να μην έχουν δουλειά. Αν κάνετε μια βόλτα στις 9 το βράδυ θα δείτε ότι τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια είναι άδεια! Είχαμε πει για την αύξηση στις αφίξεις τουριστών αλλά βλέποντας τους άδειους δρόμους αναρωτιόμαστε πού είναι αυτός ο κόσμος! Είμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους στις άλλες περιοχές για να κάνουμε από κοινού κάποιες ενέργειες. Τσιλιβή, Αργάσι, Καλαμάκι είμαστε υπό συζήτηση γιατί δεν είναι εύκολο να κλείσει ο άλλος την επιχείρησή του. Εμείς θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα κι αν φέρουμε αποτέλεσμα θα το δούμε στην πορεία. Προς το παρόν θέλουμε να βρούμε το δίκιο μας γιατί δεν μπορεί ο ένας να πεινάει και ο άλλος όχι. Επίσης θα είναι άσχημα τα πράγματα και με τους έλληνες τουρίστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: