ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεωνΚύκλο νέων εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, με ουσιαστική συμμετοχή του Κατάρ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο το μεσημέρι, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

Όπως, πάντως, έχει γίνει ήδη γνωστό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση...........
, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μεγαλομέτοχο του νέου σχήματος. Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών, με παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες του κόσμου.

Η συμμετοχή funds του Κατάρ, εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία. Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank διαθέτουν σημαντική παρουσία εκτός εθνικών συνόρων, με επίκεντρο της ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τη συνένωση των δυνάμεων τους, η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αποκτά ηγετική παρουσία σε αρκετές χώρες της Βαλκανική Χερσονήσου. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία και των δύο τραπεζικών ομίλων στον τομέα των εναλλακτικών δικτύων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΤΜ, του internet και του phone banking με εγγεγραμμένους χιλιάδες πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση, στην αυριανή επίσημη ενημέρωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για το δίκτυο των καταστημάτων των δύο τραπεζών και τους εργαζόμενους, καθώς μια συγχώνευση για να είναι πραγματικά επιτυχημένη επιχειρηματικά θα πρέπει σύμφωνα με την διεθνή πρακτική να οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Η θέση της ΟΤΟΕ

Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, αναφέρει αναφέρει ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο Τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.

Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, η συγχώνευση των δύο Τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθεί, πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τη κοινωνική ομαλότητα και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα, επισημαίνει η ΟΤΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: