ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Απεβίωσε ο Λεωνίδας Κύρκος

 
 

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από την ζωή το πρωί της Κυριακής ο Λεωνίδας Κύρκος από προβλήματα καρδιάς που αντιμετώπιζε. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης στο Α' Νεκροταφείο. Παράκληση της οικογένειας είναι.........
 να μην αποσταλούν στεφάνια αλλά να ενισχυθούν η Διεθνής Αμνηστία και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ο Λ. Κύρκος υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Γιος του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΕΔΑ Μιχαήλ Κύρκου.

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά δεν τελείωσε εξαιτίας επανειλημμένων πολιτικών διώξεων.

Το 1943, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στις γραμμές της σπουδάζουσας της ΕΠΟΝ και έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Το 1946, φυλακίστηκε επί οκτάμηνο για την πολιτική του δράση. Το 1948, έγινε μέλος του ΚΚΕ και την ίδια χρονιά, ξαναφυλακίστηκε για την πολιτική του δράση και ένα χρόνο μετά καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρέμεινε φυλακισμένος έως το 1953. Ύστερα από την αποφυλάκισή του αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της Ελληνικής Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της.

Την περίοδο (1953-1966), εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Η Αυγή», ενώ από το 1958 έως το 1961, διετέλεσε διευθυντής της.

Το 1961, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Ηράκλειο, με το συνδυασμό του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), συνελήφθη και κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές της χώρας. Το 1968 έπειτα από τη διάσπαση του ΚΚΕ τάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού και από το 1ο συνέδριο του κόμματος έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Το 1974, στις πρώτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας εκλογές, εξελέγη βουλευτής Αθηνών, ως ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Εσωτερικού, με το συνδυασμό «Ενωμένη Αριστερά».

Το 1981, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής του ΚΚΕ-εσ. και επανεξελέγη το 1984, αλλά στις 18 Ιανουαρίου 1985, παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Φιλίνη. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ-εσ.

Τον Ιούνιο του 1986, έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ-εσ., ενώ ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1987, εξελέγη γενικός γραμματέας της «Ελληνικής Αριστεράς» (ΕΑΡ), η οποία δημιουργήθηκε από το ΚΚΕ-εσ. και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και νέων κινημάτων.

Στις 7 Μαΐου 1987, παραιτήθηκε από βουλευτής και αντικαταστάθηκε από τον υποψήφιο της ΕΑΡ, Αντώνιο Μπριλλάκη.

Στις 4 Ιουλίου 1989, ορίστηκε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου διατηρώντας τη θέση αυτή και στην επόμενη Βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1989 υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνασπισμού, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του.

Στις 23 Νοεμβρίου 1989, ορίστηκε μέλος της γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού.

Στις 25 Ιουνίου 1990, εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ) με 91 ψήφους υπέρ, 2 λευκά και 9 αποχές. Στις 7 Ιουλίου εξελέγη μέλος του νέου 17μελούς Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ.

Η μεγάλη στιγμή της Οικουμενικής

Το 1989 το πολιτικό σκηνικό είχε οδηγηθεί προσωρινά σε αδιέξοδο. Με μία πρωτοφανή ωριμότητα που επέδειξαν οι ηγέτες της Αριστεράς τα πολιτικά κόμματα έρχονται σε μία συμφωνία και σχηματίζουν Οικουμενική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη και προσυμφωνημένη διάρκεια τριών μηνών. Ο Συνασπισμός, μια εκλογική συμμαχία του ΚΚΕ με ηγέτη τον Χαρίλαο Φλωράκη και της ΕΑΡ με ηγέτη τον Λεωνίδα Κύρκο γίνεται έτσι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων σε μία εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο, υπό την σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά.

 Η τελική απόφαση των ηγετών της Αριστεράς θα ληφθεί με κριτήριο την γενική απαίτηση για κάθαρση, αλλά και έναν πολιτικό υπολογισμό που τελικά δεν απεδείχθη σωστός: 

ότι το ΠΑΣΟΚ, που τότε περνούσε πολύ σοβαρή εσωτερική κρίση, θα κλονιστεί, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του Συνασπισμού. Με αυτό το σκεπτικό ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Χαρίλαος Φλωράκης θα αποδεχθούν τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ του «αποστάτη» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η συμμαχία αυτή προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς. 

Στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Φώτης Κουβέλης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνηση Τζανή Τζανετάκη  η οποία έχει μόνο δύο αρμοδιότητες: τη δρομολόγηση ποινικής διαλεύκανσης των σκανδάλων και την προετοιμασία αδιάβλητων εκλογών βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Όμως, η σημαντικότερη απόφαση που κλήθηκε να λάβει η ιδιότυπη αυτή κυβέρνηση ήταν η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο: ο πρώην πρωθυπουργός τελικά βρίσκεται κατηγορούμενος, προκαλώντας όμως τη συσπείρωση των μελών του ΠΑΣΟΚ που αισθάνονται ότι βρίσκεται υπό διωγμό από τη «βρώμικη συμμαχία», όπως την χαρακτήρισαν, ΝΔ και Αριστεράς.




Στις 18 Μαρτίου 1991 ο Λεωνίδας Κύρκος, αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού ταυτόχρονα με τον Χαρίλαο Φλωράκη. Στις 30 Ιουνίου 1991, στην Α' Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1991, η πρότασή του για πολιτική λύση του σκανδάλου Κοσκωτά απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΑΡ.

Τον Οκτώβριο του 1995, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ''Ιπεκτσί''.

Τον Φεβρουάριο του 2000, ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Συνασπισμού, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, ανέλαβε πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία».

Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Διετέλεσε μέλος του προεδρείου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, από το οποίο του απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο Κιουρί».

Τον Ιανουάριο του 2003, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε το παράσημο «Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος».

Συγγραφικό Έργο: «Το αδιέξοδο βήμα του εθνικισμού»,εκδ. Θεμέλιο, 1994, «Ανατρεπτικά», εκδ. Προσκήνιο, 1995, «Στιγμές από την προσωπική μου διαδρομή», 2007, εκδ. ΕΣΤΙΑ, «Στιγμές ΙΙ»,εκδ. ΕΣΤΙΑ, 2008, «Εκ βαθέων», εκδ. Επίκεντρο, 2009, «Στιγμές ΙΙΙ», εκδ. ΕΣΤΙΑ, 2009.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για τον θάνατο του Λ. Κύρκου


Γιώργος Παπανδρέου

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα. Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρωτοπόρος εκφραστής των ανανεωτικών ιδεών. Οραματιστής μιας ενωμένης Ευρώπης της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συνέδεσε την πορεία του με την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς. Υπήρξε ιστορικός ηγέτης της.

Δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά νέους δρόμους, πιστεύοντας πάντα ότι η Αριστερά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόρριψη του δογματισμού, με ειρηνικές μορφές αγώνων, που σέβονται και αναδεικνύουν την δημοκρατία και τον διάλογο.

Με την συνεπή στις αρχές του στάση και δράση, με το ήθος του, έγραψε τη δική του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές στιγμές του δημόσιου βίου.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, με την παρουσία του και τις πρωτοβουλίες του, παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να αλλάξει η Ελλάδα, να ανανεώνεται συνεχώς η Αριστερά. Με τον Λεωνίδα Κύρκο μας συνέδεε μια ειλικρινής φιλία. Είχα τη χαρά μέχρι πρόσφατα να συνομιλώ μαζί του. Οι προσωπικές μας απόψεις δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στις κοινές μας αγωνίες. Η θλίψη μου για την απώλειά του είναι μεγάλη. Στην οικογένειά του και τους συντρόφους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».


Αντώνης Σαμαράς

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ο ηγέτης της Αριστεράς, που σημάδεψε με τη ζωή του, τη δράση του και τις ιδέες του, όχι μόνο την Παράταξή του, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλές δεκαετίες.

Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Φώτης Κουβέλης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, αναφορικά με τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου:

«Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος. Ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος. Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας. Το πάθος του για την ανανέωση του Αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. 

Αντίο ακριβέ μας σύντροφε».

Ντόρα Μπακογιάννη

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ως ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στον τόπο. Οικοδόμησε μια Αριστερά πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο ανοικτή στα νέα ρεύματα και μπόρεσε να την οδηγήσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό. Ο Λεωνίδας Κύρκος με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο. Για μένα υπήρξε πολύτιμη η προσωπική σχέση που είχαμε, τον αποχαιρετώ με αγάπη και εκφράζω στην οικογένεια του, στους οικείους και φίλους του θερμά συλλυπητήρια».

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωικής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας από τη μεταξική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που συνδεόταν φιλικά με τον ιστορικό ηγέτη της αριστεράς παρόλο που βρίσκονταν σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πάντοτε μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο καθώς και ότι τον χαρακτήριζε δημοκρατικό ήθος, απόλυτη εντιμότητα, σταθερότητα στις απόψεις και πολιτικό θάρρος το οποίο εκδήλωσε από την εποχή της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και όλη την πολιτική του πορεία.

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πνεύμα ανοικτό, χωρίς αγκυλώσεις, έβλεπε μακριά και προπαντός υπήρξε από τους πολιτικούς που με πράξεις έβαζε το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως τον συνδέουν με τον εκλιπόντα κοινή αγώνες για την προκοπή του λαού και του τόπου.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη για το δημόσιο βίο και εκφράζω την οδύνη γι' αυτήν. Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, τους οικείους του και τους φίλους του», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας

«Με συγκίνηση και οδύνη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Κύρκου. Η Ελλάδα σιγά - σιγά αδειάζει από την δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Στάθηκε με θάρρος και όρθιος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και στα στρατοδικεία, μετατρέποντας την απολογία του σε κατηγορητήριο, εκπροσωπώντας όλους και όλες που έδιναν την μάχη ενάντια σε κατακτητές, φασιστικά καθεστώτα και ξενοκίνητες δικτατορίες.

Μετά την μεταπολίτευση ο Λεωνίδας έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: την ενότητα και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Η επιτυχία της δημιουργίας της Ενωμένης Αριστεράς το 1974 και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το 1989, ήταν και δικό του έργο.

Οι νεότερες γενιές, όλη η αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος, αποχαιρετάμε τον ακούραστο αγωνιστή, τον μαχητή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με την δέσμευση για νέους, μεγάλους και μικρούς αγώνες, στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Καλό ταξίδι σύντροφε Λεωνίδα. Τα θερμά μου συλληπτήρια στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του συντρόφους».

Οικολόγοι πράσινοι

«Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λεωνίδα Κύρκου. Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε υπόδειγμα εντιμότητας και συνέπειας και σηματοδότησε με τη στάση του τη γενιά του. Άνθρωποι σαν τον εκλιπόντα, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον για καλό του κοινωνικού συνόλου, δείχνουν την αναγκαία στάση για να ξεφύγει η χώρα μας από το φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της κρίσης.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων».


Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναφερόμενος στον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία του ανανεωτικού αριστερού λόγου, βασική παράμετρος του οποίου ήταν πάντα η στρατηγική της εθνικής ενότητας. Στην τελευταία φάση της ζωής του, έδειξε με τη στάση του, εν μέσω της κρίσης, τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά προοδευτικός, ριζοσπάστης και ενωτικός ταυτόχρονα.

Με την προσωπική του πορεία, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε γραφτεί εδώ και πολύ καιρό στην Ιστορία. Η φυσιογνωμία του θα είναι πάντα παρούσα, μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον φτωχό δυστυχώς σε γενναιόδωρες και συναινετικές πολιτικές προτάσεις».

Φίλιππος Πετσάλνικος
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος πληροφορηθείς το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της πολιτικής, που σημάδεψε με τη δράση του την πορεία του τόπου. Στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του αναδείχτηκε, μέσα από τους αγώνες και τις προοδευτικές ιδέες του, σε ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, υπηρετώντας με μαχητικότητα την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι αλλεπάλληλες θητείες του ως μέλους του Ελληνικού, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν περίτρανη απόδειξη της ευρείας αναγνώρισης των αγώνων του. Πολιτικός μιας άλλης γενιάς, αποτελεί με την αστείρευτη αγωνιστικότητά του και τη νηφάλια φωνή του έμπνευση για κάθε σύγχρονο πολιτικό.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους οικείους και στους συναγωνιστές του».

Δημήτρης Βίτσας
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αριστερός στην Ελλάδα, ο οποίος αυτή τη στιγμή να μην αισθάνεται μια πολύ μεγάλη οδύνη, για το γεγονός ότι η ευγενική, ανήσυχη και επαναστατική καρδιά του Λεωνίδα Κύρκου έπαψε να χτυπά», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

«Η συμβολή του Λεωνίδα Κύρκου σε όλο το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή και με τους αγώνες που έχει δώσει από την ΕΠΟΝ και από το ΚΚΕ, του οποίου έγινε μέλος το ΄43, μέχρι την τεράστια συμβολή του στο Ανανεωτικό Κομουνιστικό Κίνημα και τη συμβολή του μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, στη δημιουργία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, είναι τεράστια.

Είναι στιγμές, που όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις αναγκαιότητες της συγκυρίας και την ανάγκη της ενότητας της αριστεράς. Είναι και αυτό μια καινούργια συμβολή που δίνει αυτή τη στιγμή. Ο Λεωνίδας Κύρκος με τη στάση ζωής του αλλά και όλη του τη διαδρομή αυτό προσπαθούσε, την ενωτική πορεία της αριστεράς. Μπορεί να είχαμε πολλές φορές διαφορετικές απόψεις, αλλά ποτέ, και αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο χαρακτηριστικό του Λεωνίδα Κύρκου, οι απόψεις δεν δημιουργούσαν έχθρα, δημιουργούσαν συζήτηση. Και αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό.

Εμείς στον Συνασπισμό τιμάμε τον Λεωνίδα Κύρκο, όπως τον τιμούσαμε πάντοτε, τον θεωρούμε και είναι σύντροφός μας και με μία έννοια θα ήθελα να τον αποχαιρετήσουμε με την φράση, που και ο ίδιος κατά τη γνώμη μου θα ήθελε, το “γεια σου σύντροφε κομμουνιστή”. Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε κομμουνιστής με την πραγματική έννοια του όρου».

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών

«Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του αγωνιστή και ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και στους συντρόφους του της Δημοκρατικής Αριστεράς».



ΛΑ.Ο.Σ.
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια. Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα όπως και τελευταία. Όμως η καρτερικότητα του και η ευρύτητα του θα τον καταγράψουν στους καταλόγους των σημαντικών ανθρώπων της γενιάς του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: