ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Πέφτουν τα επαγγελματικά ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Στο 30% φαίνεται ότι «κλειδώνει» η πτώση των ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το τέλος του 2009, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών της πόλης, Άγγελο Πασαλίδη. Είτε πρόκειται για καινούργια μίσθωση είτε για επαναδιαπραγμάτευση υπάρχουσας, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καταλήγουν στη συμφωνία το ύψος του μισθώματος να είναι κατά 1/3 χαμηλότερο.

Μπορεί να υπάρχει ακόμη μια μερίδα ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων που να αντιδρά στο εν λόγω -αρκετά υψηλό- ποσοστό πτώσης των ενοικίων, ωστόσο ο κ. Πασαλίδης σημειώνει ότι η λύση αυτή είναι μονόδρομος για τον εξορθολογισμό της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων και θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα άδεια καταστήματα. Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμησή του ότι το επόμενο διάστημα δεν θα σημειωθούν άλλες αυξομειώσεις στις τιμές επαγγελματικών μισθώσεων.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε όλους τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης παρατηρείται μείωση των ενοικίων καταστημάτων και γραφειακών χώρων τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Για παράδειγμα, μεγάλο κατάστημα στην οδό Αγίας Σοφίας στο τέλος του 2009 νοικιαζόταν προς 18.000 ευρώ τον μήνα και σήμερα η τιμή του έπεσε στα 12.000 ευρώ. Επίσης, για μαγαζί στην «καρδιά» της οδού Τσιμισκή έγινε επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου, με αποτέλεσμα το μηνιαίο μίσθωμα από τις 55.000 να πέσει στις 40.000 ευρώ. Στην οδό Μητροπόλεως νοικιάζεται σήμερα κατάστημα με 10.000 ευρώ τον μήνα από 15.000 ευρώ στο τέλος του 2009, ενώ στην πλατεία Αριστοτέλους το ήδη χαμηλό μίσθωμα των 8.000 ευρώ κεντρικού καταστήματος έπεσε σήμερα στις 6.000 ευρώ τον μήνα. Τέλος, κατάστημα 200 τετραγωνικών μέτρων στην Παλαιά Παραλία νοικιάζεται σήμερα προς 11.000 ευρώ μηνιαίως από 16.500 πριν από 1,5 χρόνο.

«Αναμφισβήτητα, οι ιδιοκτήτες σήμερα βάλλονται από μια ''καταιγίδα'' φορολογικών μέτρων, όμως δεν θα πρέπει να φοβούνται τη μείωση των ενοικίων, αφού έτσι δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα και χάνουν λιγότερο απ' όσο αρχικά φαίνεται» τόνισε ο κ. Πασαλίδης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: