ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος στη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση

«Stop» στη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει λένε από την 1η Μαρτίου οι φαρμακοποιοί της Αθήνας στους ασφαλισμένους των Ταμείων Ο.Π.Α.Δ., Δ.Ε.Η., Η.Σ.Α.Π., Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων περιφέρειας και Τ.Σ.Α.Υ., υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα Ταμεία τούς οφείλουν τεράστια ποσά.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, από την 1η Απριλίου θα προστεθούν, αν συνεχίσουν να χρωστούν, και άλλα τέσσερα Ταμεία, των οποίων οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, ανάμεσα στα οποία και ο Ο.Α.Ε.Ε..

Και οι φαρμακοποιοί του Πειραιά, όμως, σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στα Ταμεία που δεν πληρώνουν και σύμφωνα με τον Κώστα Κούβαρη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, προσθέτουν στη λίστα τα Ταμεία των Δικηγόρων Αθήνας και επαρχίας, καθώς για τα Ταμεία Ο.Π.Α.Δ., Δ.Ε.Η., Η.Σ.Α.Π. και Τ.Σ.Α.Υ. ήδη εδώ και αρκετό καιρό δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους τους.

Όσον αφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά σε βασικά φάρμακα (ασπιρίνη, καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, κ.α.), ο κ. Κούβαρης έκανε λόγο για «κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού λαού» και ο κ. Λουράντος τόνισε ότι «αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει λάβει ο Ε.Ο.Φ., η αγορά θα ανασάνει».

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, ο Ε.Ο.Φ. έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων που παρουσιάζουν ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών και επιβάλλεται η διάθεση στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: