ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μόνιμος μηχανισμός διάσωσης

 
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ αποκτούν συγκεκριμένη μορφή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».
Ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» θα διαχειρίζεται 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις χώρες της ευρωζώνης, που θα χρειάζονται βοήθεια.
Το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου θα ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ, αναφέρει το Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μόνιμος μηχανισμός θα διαμορφωθεί κατά το πρότυπο του ΔΝΤ.
Αποστολή του θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων, ή μεσοπρόθεσμων, δανείων τις χώρες, που περιέρχονται σε ανάγκη.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, ο μηχανισμός θα μπορεί, επίσης, να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση.
Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή.
Το Spiegel παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.
Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς».
Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα συναπόφασης για το αν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: