ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ:Όχι στη διάλυση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας






Για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, κάνει πραγματικότητα αυτό που χρόνια έχω αντιπαλέψει σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου: την υποβάθμισή του και ενδεχομένως την εξαφάνιση του με πρόσχημα την συγχώνευσή του με το νοσοκομείο της Καλαμάτας. Η απόφαση αυτή αναιρεί παλαιότερες υποσχέσεις του Υπουργείου και είναι βέβαια συνέπεια των όσων προβλέπει το 2ο Μνημόνιο, που εκτός των περικοπών στις συντάξεις, τη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κλπ, προβλέπει και τη μείωση των δαπανών για την Υγεία.

Η άποψή μου για τη λειτουργία του νοσοκομείου Κυπαρισσίας παραμένει σταθερή από την εποχή που ήμουν πρόεδρος στο ΠεΣΥ Πελοποννήσου. Το νοσοκομείο αυτό πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτοτελές νοσοκομείο, αλλά σε στενό συντονισμό με το άλλο νοσοκομείο του νομού και στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συγκρότησης που προβλέπεται στον «Καλλικράτη». Πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στις βασικές λειτουργίες, που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των Τριφύλλιων πολιτών, ενώ οι πιο εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται από το νοσοκομείο Καλαμάτας και άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Βασικές λειτουργίες είναι η παθολογία, η χειρουργική (γενική χειρουργική και ορθοπεδική) και η παιδιατρική. Απαραίτητος είναι ο εργαστηριακός τομέας για την υποστήριξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, καθώς και της μονάδας τεχνητού νεφρού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ατού του Νοσοκομείου.

Παραμένω αντίθετος στη συγχώνευση της διοίκησης με διορισμό ενός διοικητή στην Καλαμάτα και ενός υποδιοικητή στην Κυπαρισσία. Το σύστημα αυτό δεν μπορεί να αποβεί λειτουργικό και de facto οδηγεί σε υποβάθμιση. Σωστό σχήμα είναι η δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου για όλη την Περιφέρεια («Καλλικρατική» περιφέρεια Πελοποννήσου) και έναν διοικητή σε κάθε νοσοκομείο, που αναφέρει στο ενιαίο ΔΣ.

Θεωρώ επίσης ότι στην περίοδο αυτή καθοριστικό για το μέλλον του Νοσοκομείου είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του η οποία πρέπει να γίνει με συντονισμένες προσπάθειες όχι μόνο σε επίπεδο νοσοκομείου, αλλά σε επίπεδο Περιφέρειας και κυρίως στο κεντρικό επίπεδο. Γνώμονας της δράσης όλων μας -σε μια περίοδο δραματικής μείωσης των εισοδημάτων- είναι η διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και γενικότερα των κοινωνικών παροχών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ σημαντικό όλοι οι βουλευτές του νομού, που υποστηρίζουν την ύπαρξη του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, να καταψηφίσουμε τα άρθρα 1 και 2 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που δρομολογούν την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΣΠΟΝΤΑ.
ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ.
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΩΝ.