ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Διαψεύδουν «παρασκηνιακή συμφωνία» για νέους εξοπλισμούς
Συνημμένη Εικόνα: 84635-miragelarge.jpg
Αναξιόπιστα χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία έχει προσυμφωνηθεί από την κυβέρνηση η αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών, προς όφελος γερμανικών και γαλλικών εταιρειών, μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Ερώτηση για το θέμα είχαν απευθύνει στο υπουργείο Αμυνας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος στην έγγραφη απάντησή του, η διαχείριση πόρων και ειδικότερα δράσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων διέπεται από αυστηρότατους κανόνες και ελέγχους.

Ο υπουργός αναφέρεται και στη μείωση των πιστώσεων για εξοπλιστικά προγράμματα, επισημαίνοντας ότι ενώ το 2009 η εγγραφείσα πίστωση στον αντίστοιχο προϋπολογισμό για εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 2,2 δισ. ευρώ, για το 2012 η αντίστοιχη πίστωση είναι 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει περιστολή σε ποσοστό 55% για τη συγκεκριμένη τριετία.

Παραθέτει, επίσης, στοιχεία για τα προγράμματα που εγκρίθηκαν από τα τρία Γενικά Επιτελεία και επιπλέον ενημερώνει ότι το εκτιμώμενο κόστος όλων των επιμέρους προγραμμάτων αναγκών προμήθειας αμυντικού υλικού για το τρέχον έτος ανέρχεται στο ποσό των 216.000.000 ευρ, περίπου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλούνταν δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που ανέφερε ότι «η Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους αγοραστές όπλων της Ευρώπης, ετοιμάζεται να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη με χρήματα που έρχονται από την ΕΕ» και δημοσίευμα της εφημερίδας Welt, που επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή η οποία υπόσχεται συμφωνίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στους Γερμανούς εάν τον Μάρτιο η Ελλάδα πάρει 80 δισ. ευρώ από την επόμενη δανειακή σύμβαση.

Ανάλογη ερώτηση έχουν απευθύνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός οι οποίοι επικαλούνταν δημοσίευμα της Die Zeit για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού με την εκταμίευση της δόσης των 80 δισ. τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: