ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είναι τα φώτα LED;

 
 
 
 
Η νέα μόδα στα σύγχρονα μοντέλα ονομάζεται DRL (Daytime Running Lamp) και πρόκειται για τα φώτα ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι προπορευόμενοι οδηγοί αντιλαμβάνονται ταχύτερα τα οχήματα που ακολουθούν, όταν τα φώτα τους είναι αναμμένα. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες (π.χ. στην Ιταλία, στη Σουηδία κ.α.) ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει την υποχρεωτική ενεργοποίηση της μεσαίας σκάλας μέρα-νύχτα. 

Η τεχνολογία LED
εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα από το 1992 κυρίως στα πίσω φωτιστικά σώματα, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος φωτιστικών σωμάτων ενεργοποιείται πολύ πιο γρήγορα από τις συμβατικές λυχνίες. Με άλλα λόγια, το χρονικό διάστημα που.......
 μεσολαβεί από τη στιγμή που ο προπορευόμενος οδηγός θα πατήσει φρένο είναι πολύ μικρότερος και ο οδηγός που ακολουθεί έχει στη διάθεσή του επιπλέον χρόνο για να αντιδράσει, ακόμη και μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου, τα οποία πολλές φορές είναι αρκετά για να αποφευχθεί μία σύγκρουση. Από την άλλη, τα LED ωφελούν έστω και ελάχιστα την κατανάλωση καυσίμου, καθώς η λειτουργία τους απαιτεί μικρότερη ενέργεια. Σήμερα υπάρχουν πολλά μοντέλα με LED στο πίσω μέρος, ενώ, εκτός από την πρωτοπόρο Audi, συναντάμε και αρκετά με LED στα εμπρός σώματα, κυρίως στα φώτα πορείας, από το Opel Insignia μέχρι το Lexus LS 600h.

Τα αρχικά LED μεταφράζονται ως «Light Emitting Diode» που ελληνιστί αποδίδεται ως δίοδος εκπομπής φωτός. Ουσιαστικά πρόκειται για ημιαγώγιμο υλικό που εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία κάθε φορά που διοχετεύεται ηλεκτρική τάση. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται (συνήθως είναι συνδυασμοί γαλλίου). Το πρώτο LED εμφανίσθηκε στη Ρωσία το 1927. Στις Η.Π.Α. η πρώτη του χρήση σε ηλεκτρικές συσκευές καταγράφτηκε το 1962. Η διάρκεια ζωής ενός σώματος LED είναι 25.000 ώρες, ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 100.000. Τα στοπ ενός αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν LED ενεργοποιούνται έως και 0,2 sec ταχύτερα σε σχέση με τα συμβατικά φωτιστικά σώματα. Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με LED σε όλα τα φωτιστικά σώματα εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και είναι το Audi R8.

Δεν υπάρχουν σχόλια: