ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο της καμπάνιας κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου





Η πρώτη επίσημη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο σύγκρισης των επιπτώσεων στο αναπνευστικό σύστημα του ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου εκπονήθηκε από το Fab laboratory, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Το ενδεικτικό της υπόθεσης είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος γνώριζαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η υπόθεση είναι δυσώδης. Πίσω από την βιαστική απόφαση για την απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου κρύβονται παιχνίδια συμφερόντων, θελήματα καπνοβιομηχανιών και εκμετάλλευση από ειδικά ινστιτούτα με σκοπό να υφαρπάξουν κομμάτι από την «πίτα». Γνωστός γιατρός, μάλιστα, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια κατά του καπνίσματος φέρεται να σχετίζεται επαγγελματικά με δίκτυο «αποτοξίνωσης καπνιστών» το οποίο λειτουργεί με πληθώρα εξειδικευμένων ιδιωτικών ιατρείων τα οποία φυσικά διαθέτουν στους καπνιστές τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της διακοπής (τσίχλες, αυτοκόλλητα κλπ.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 12 Δεκεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες, οι φορείς που συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Πνοή» διεξήγαγαν μια μελέτη για τις άμεσες επιδράσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου. Για πρώτη φορά στον κόσμο, οι επιδράσεις αυτές συγκρίθηκαν με εκείνες που προκαλούν το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου. Οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας ήταν ο δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο αναπλ. καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επιλέχθηκε ήταν από τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά, ενώ το υγρό γεμίσματος φίλτρων είχε γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml.

Με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης συμπεραίνεται ότι το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνοδεύονται από μια μικρή αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, κλινικά ασήμαντη αποφρακτική τάση. Αντίθετα, το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών, η οποία κρίνεται κλινικά σημαντική.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, και θα δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: