ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Καρκινοπαθείς περιμένουν για ακτινοθεραπεία μέχρι τον Απρίλιο του 2013




Στον... Απρίλιο του 2013 έχει φθάσει η λίστα αναμονής καρκινοπαθών οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Λίστα-όνειδος για το ΕΣΥ αφού είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για ασθενείς οι οποίοι πρέπει άμεσα να υποβληθούν σε θεραπεία καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα αναμονής 6 τουλάχιστον μηνών.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως και οι δυο γραμμικοί επιταχυντές, του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του ΠΝΛ αποκτήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 για να λειτουργήσουν για πρώτη φορά - λόγω της πολυετούς καθυστέρησης στην έναρξη Τμημάτων και Κλινικών του νοσοκομείου - το 2004 με αποτέλεσμα σήμερα, όχι απλά να έχουν τεθεί εκτός ορίου ζωής (τεχνολογικά) αλλά και να μην έχουν τη δυνατότητα συντήρησης.

«Από τους 2.000 καρκινοπαθείς που προσέρχονται στο Τμήμα» τονίζει στην «Ελευθερία» ο επίκουρος καθηγητής Ακτινοθεραπείας Γεώργιος Κύργιας, «κυρίως λόγω των συχνών βλαβών του εξοπλισμού μας, εξυπηρετούμε μόνο τους 300 ασθενείς με αποτέλεσμα η λίστα να έχει φθάσει στον Απρίλιο».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μικρό αριθμό Θεσσαλών καρκινοπαθών που εξυπηρετείται στη Λάρισα (σ.σ. στο μοναδικό Τμήμα δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής) αφού οι υπόλοιποι καταφεύγουν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία όταν πληροφορούνται τη λίστα αναμονής. Υπενθυμίζεται ότι, με αφορμή το πρόσφατο Ογκολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας Χρήστος Παπανδρέου μιλώντας στην «Ε» είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου από τις «εκρηκτικές διαστάσεις» των νεοπλασιών (και) στην περιοχή μας τονίζοντας ότι «στη Θεσσαλία καταγράφονται κάθε χρόνο 6.000 νέα, διαγνωσμένα, περιστατικά καρκινοπαθειών» και απευθύνει παράλληλα έκκληση για ενίσχυση των Ογκολογικών κλινικών σε υποδομές (κρεβάτια) και προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία της περιοχής.

Η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση του ιατρικο-τεχνολογικού εξοπλισμού στο ΠΝΛ (σ.σ. με απορροφητικότητα 14,6% που κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλή) κρίνεται αναγκαία προκειμένου να πάψει η ταλαιπωρία των ασθενών (όχι μόνο των καρκινοπαθών) από τις συνεχείς βλάβες που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

«Η στόχευσή μας για «ξεπάγωμα» των κοινοτικών κονδυλίων δεν είναι απλά μονόδρομος. Είναι επιταγή» τονίζει στην «Ε» ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζαρος Μακρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: