ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Απειλή πτώχευσης στα φωτοβολταϊκά





Μαζική πτώχευση χιλιάδων ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά λόγω στάσης πληρωμών από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ εντοπίζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ζητεί την άμεση παρέμβασή του προς εξόφληση των οφειλομένων στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά.

Η επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα των πληρωμών των παραγωγών ενέργειας από φ/β, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε και σε εσάς ζητώντας την ύστατη παρέμβασή σας όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ είτε μέσω δανείου από το ΤΠΔ, όπως συζητείται ατελέσφορα τρεις μήνες τώρα, είτε ως αύξηση κεφαλαίου του.

Η τραγική κατάσταση στην οποία οι χιλιάδες παραγωγοί ενέργειας από φ/β έχουν περιέλθει όσον αφορά τις πληρωμές τους από το ΛΑΓΗΕ και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών τριών και οσονούπω τεσσάρων μηνών, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μαζική πτώχευση και συνιστά πλέον θρυαλλίδα ακραίων κοινωνικών συμπεριφορών ένεκα του κλίματος απόγνωσης και οργής που επικρατεί. Οπως προφανώς γνωρίζετε, ο κλάδος τον ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου και ως τέτοιος φέρει σημαντικό τραπεζικό δανεισμό με επαχθείς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, όρους. Η ανελαστική τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού αυτού αλλά και η απόδοση ΦΠΑ για τιμολόγια που οι παραγωγοί εξέδωσαν αλλά δεν έχουν εισπράξει, απορροφά το 75% των εισροών τους και συνεπώς είναι αδύνατο να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.

Έτσι, ο ευρύτατος αυτός κοινωνικός ιστός, η επιχειρηματική τάξη αλλά και ο τραπεζικός κλάδος που εμπλέκονται στις ΑΠΕ και τα φ/β ειδικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή οικονομικά μαζική κατάρρευση που όμοιά της στον παρελθόν μάλλον δεν υφίσταται για να συγκριθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: