ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

«H ελληνική χρεοκοπία θα προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια»





Προειδοποιήσεις για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, κάνει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Εστεραϊχ", ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ενδεχόμενη χρεοκοπία θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ανασφάλεια και πως η σημερινή πολιτική είναι η λιγότερο ριψοκίνδυνη.

Όπως αναφέρει ο κ. Φίσερ, αυτή την άποψή του συμμερίζονται πολλοί συνομιλητές του και όποιος λέει ότι γνωρίζει ακριβώς τι θα γίνει στη συνέχεια, δεν είναι ειλικρινής, ενώ συμπληρώνει πως πρόκειται για ένα κρίσιμο και δραματικό έργο των αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γενικά, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Αυστριακός πρόεδρος εκτιμά πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα και παρατηρεί ότι θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί εάν είναι προτιμότερο να συνεχίσει η Ευρώπη να βοηθά την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη φάση ή εάν θα ήταν καλύτερο να την αφήσει να χρεοκοπήσει και να βγει από την ευρωζώνη.

Αλλά ο ίδιος απαντώντας αμέσως σε αυτό το δίλλημα επισημαίνει χαρακτηριστικά, "έχω την εντύπωση, την οποία συμμερίζονται και πολλοί συνομιλητές μου, ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ανασφάλεια και ότι η σημερινή πολιτική είναι η λιγότερο ριψοκίνδυνη".

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε υπεραμυνθεί της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ως "σημαντικού και ορθού βήματος και για ολόκληρη την Ευρώπη", επισημαίνοντας πως η εναλλακτική επιλογή της χρεοκοπίας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και παρόλο που η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη, πρόκειται για ένα σωστό και απαραίτητο βήμα.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, ενδεχόμενη χρεοκοπία θα σήμαινε νίκη της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και επιπλέον οι κερδοσκόποι θα μπορούσαν πλέον να στραφούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και εκτός τούτου σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη χώρα θα ήταν μάταια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: