ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Πες μου που μένεις, να σου πω πόσο θα ζήσεις...





Ένας αποκαλυπτικός χάρτης που καταδεικνύει τις δραματικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο βρίσκεται αναρτημένος στο δικτυακό τόπο "World Factbook" της CIA.



Βάσει αυτού η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είναι το Μονακό (89.68 χρόνια) και αυτή με το μικρότερο το Τσαντ όπου κατά μέσο όρο οι κάτοικοί του ζουν μόλις 48,69 χρόνια. Ουσιαστικά, ο χάρτης αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπου είναι αναπτυγμένο το δημόσιο σύστημα υγείας έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Αυτό στην ουσία δεν αποτελεί είδηση, όμως το σοκαριστικό στοιχείο είναι οι διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα. Έτσι, βλέπουμε για παράδειγμα ότι η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία έχουν προσδόκιμο ζωής που ξεπερνά άνετα τα 80 χρόνια.

Το μικροσκοπικό Μονακό, με τους πλούσιους κατοίκους του έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Οι άνθρωποι εκεί ζουν κατά μέσο όρο 89,68 χρόνια, πέντε χρόνια περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη γη. Μάλιστα, ο χάρτης επιβεβαιώνει ότι oi γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, το Μονακό, όπου κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ζουν 85,74 χρόνια, οι γυναίκες ζουν 8 χρόνια παραπάνω (93,77). H Eλλάδα βρίσκεται στης 31η θέση με το προσδόκιμο ζωής να ανέρχεται στα 80.08 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: