- Βόμβα ΔΝΤ: Εκτός ελέγχου η Ελλάδα Απαραίτητη μείωση του χρέους για την εκταμίευση της δόσης
- Τελεσίγραφο του Eurogroup μέχρι τις 18 Οκτωβρίου
Πλήρη εκτροχιασμό τω προβλέψεων και των στόχων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα νέα στοιχεία πδείχνουν ύφεση 6% το 2012 και 4% το 2013, ενώ εκτός ελέγχου βρίσκεται η δυναμική του χρέους το οποίο υπερβαίνει τους στόχους κατά 15,3% με προοπτική το 2017.
Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει τις διαθέσεις που έχει η Κριστίν Λαγκάρντ και τα στελέχη του ενόψει της διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Ελλάδας. Αν και η κυβέρνηση δείχνει να έχει φτάσει σε συμφωνία με τη Γερμανία για επιμήκυνση δύσκολα το Ταμείο θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε μια μονιδιάστατη πολιτική χαλάρωσης όρων και επιμήκυνσης της αποπληρωμής καθώς ακόμα και με τους αισιόδοξους υπολογισμούς δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Ετσι το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για πρωτοβουλίες μείωσης του χρέους ώστε αυτό να επανέλθει στο δρόμο της βιωσιμότητας.
Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί δυνατός ο χαρακτηρισμός του ως "βιώσιμο" ή "σε προοπτική βιωσιμότητας" ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης.
Η πρόβλεψη του Μαρτίου ήταν ότι το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει το 2012 στο 163,2%, το 2013 το 167,3% και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το 2014 στο 160,7%, το 2015 στο 153,1%, το 2016 στο 145,3% και το 2017 στο 137,5%.
Με τις νέες προβλέψεις το χρέος ξεκινά φέτος από το 170,7%, αυξάνεται στο 181,8% το 2013, φτάνει το 180,2% το 2014, το 174% το 2015, το 164,1% το 2016 και καταλήγει στο 152,8% το 2017 δηλαδή 15,3% του ΑΕΠ μεγαλύτερο της προηγούμενης πρόβλεψης.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι βραδύτεροι ρυθ,οί αποκλιμάκωσης του χρέους καθώς έτσι αποκλείεται και ο χαρακτηρισμός "σε βιώσιμο μονοπάτι" καθώς όλα δείχνουν πως είναι αδύνατο να υποχωρήσει στο 12% στην επόμενη 15ετία.
Eπιφυλάξεις και απο το ΕUROGROUP...
Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, το αργότερο ως τις 18 Οκτωβρίου, ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, ζήτησε το Eurogroup που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τόσο ο Πρόεδρος του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισαν την «ουσιαστική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και από τη βούληση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.
Ωστόσο, η Κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν σε όλους τους τομείς, τόσο σε δημοσιονομικές όσο και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στην αναχρηματοδότηση του χρέους. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν αναγνώρισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα στο πακέτο των μέτρων και να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.
Ο Ζ. Γιούνκερ εξήγησε ότι ως τις 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθεί η υλοποίηση 89 προαπαιτούμενων ενεργειών. Ελληνικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις προαπαιτούμενες ενέργειες που υπήρχαν ήδη στη σχετική έκθεση Παπαδήμου, έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθεί μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Γιουνκέρ.
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί εφάπαξ, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση. Τόσο η Κ. Λαγκάρντ, όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλυψαν απόλυτα τα στελέχη της Τρόικας, λέγοντας ότι εκτελούν τις εντολές που παίρνουν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Τέλος, ερωτηθείσα για το αν το ΔΝΤ παρουσίασε σήμερα έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν παρουσίασε τίποτα σχετικό και ότι τελεί εν αναμονή της έκθεσης της Τρόικας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου