ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Το μυστήριο του «Ανθρώπου Ελέφαντα»




Δημοσιευμένη  εικόνα




Oχι ένα ή δύο, ούτε καν 10 ή 20, αλλά 123 χρόνια μετά το θάνατο του Τζότζεφ Κάρει Μέρικ, που έμεινε στην ιστορία ως ο «άνθρωπος ελέφαντας», οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στο πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε την ύπαρξή του, αναλύοντας το DNA του, από υλικό που θα πάρουν από το σκελετό του.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, μέσα στον επόμενο μήνα οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στην υπόθεση του «Ανθρώπου Ελέφαντα» και να «ξεκλειδώσουν» το μυστικό του πόνου του εξετάζοντας αν είχε κάποια γονιδιακή αλλοίωση.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, ισχυρίζονται, ότι η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς δεν θέλουν να καταστρέψουν το σκελετό. «Πρέπει να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές διότι είναι ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ρίτσαρντ Τρίμπαθ.

Ο Τζότζεφ Μέρικ πέθανε το 1890 σε ηλικία 27 ετών, ωστόσο ο σκελετός του διατηρείται έως σήμερα στο νοσοκομείο Royal London του Whitechapel

Hidden 
Συνημμένη Εικόνα: 3.jpg


Στην ιστορία έμεινε ως «Ανθρωπος Ελέφαντας» για το λόγο ότι, αρχικά, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι έπασχε από ελεφαντίαση.

Το 1971 ο ανθρωπολόγος Ασλεϊ Μοντάκριουξ υποστήριξε ότι ο Τζότζεφ Μέρικ έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μία γενετική ανωμαλία - γνωστή και ως σύνδρομο von Recklinghausen - που προκαλεί ανάπτυξη όγκων.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1979, ο Μάικλ Κόεν ανακάλυψε μία νέα σπάνια νόσο που αργότερα πήρε το όνομα «Σύνδρομο του Πρωτέα».

Το 1986, υποστηρίχθηκε για πρώτη φορά πως το σύνδρομο αυτό ήταν η αιτία της δυσμορφίας του «Ανθρώπου Ελέφαντα», συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα το 2001.

Η πορεία της ζωής του

Ο Τζότζεφ Μέρικ γεννήθηκε το 1863 στο Λέστερ της Αγγλίας και ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας του Ανταμ Μέρικ και της Μαίρυ Τζέιν.

Οι πρώτες δυσμορφίες και οι πρώτο όγκοι στο σώμα του εμφανίστηκαν στην ηλικία των δύο ετών, ενώ συνέχισαν να αναπτύσσονται καθιστώντας τον στην εφηβεία του εντελώς παραμορφωμένο.

Hidden 
Συνημμένη Εικόνα: 1.jpg


Οι αναπτυγμένη δυσμορφία στο κεφάλι του τον ανάγκαζε να κοιμάται καθιστός, το αριστερό και το δεξί του χέρι είχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ενώ αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες ακόμη και στην ομιλία του.

Σε ηλικία 17 ετών γνώρισε την απόρριψη της οικογένειάς του, η οποία τον πέταξε ουσιαστικά στο δρόμο.
Λόγω των παραμορφώσεων του, φορούσε ένα καπέλο και μια κουκούλα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κρύψει την τρομακτική του εμφάνιση.

Για ένα διάστημα εργάστηκε ως πλανόδιος πωλητής, στο τέλος, όμως, κατέληξε, για λόγους βιοπορισμού, να γίνει θέαμα σε περιπλανώμενο τσίρκο.

Το 1884 ο χειρουργός Φρέντερικ Τριβς, παρουσίασε τον «Ανθρωπο Ελέφαντα» στην Παθολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Hidden 
Συνημμένη Εικόνα: 2.jpg


Δύο χρόνια αργότερα, το 1886, λόγω της απαγόρευσης τέτοιου είδους θεαμάτων στην Αγγλία, ο Τζότζεφ Μέρικ αναγκάζεται να ταξιδέψει στο Βέλγιο, προς αναζήτηση δουλειάς. Εκεί έπεσε θύμα κλοπής και εγκατάλειψης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Λονδίνου Whitechapel Hospitalμ όπου τον ανέλαβε ο Τριβς.

Το νοσοκομείο φρόντισε να του παραχωρηθεί μία ειδικά διαμορφωμένη μόνιμη κατοικία, σε μία από τις πτέρυγες του νοσοκομείου, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του, στις 11 Απριλίου 1890.

Η επίσημη αιτία του θανάτου του ήταν η ασφυξία, ωστόσο, κατά την νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο «Ανθρωπος Ελέφαντας», είχε πεθάνει από εξάρθρωση του αυχένα. Λέγεται, μάλιστα, ότι έπαθε την εξάρθρωση σε μια προσπάθεια να κοιμηθεί ξαπλωμένος, όπως όλοι οι υπόλοιποι φυσιολογικοί άνθρωποι

Δεν υπάρχουν σχόλια: