ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

SOS, με κυνηγούν οι εισπρακτικές εταιρίες...



(...μαζί Βίντεο για δικηγορικά γραφεία-"γύπες" που "δολοφονούν" πολίτες)


Συνημμένη Εικόνα: 7982.jpg





Ερώτηση χρήστη

Αγαπητό menslounge, στο σπίτι μου τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα. Το ίδιο και στο γραφείο μου και στο πατρικό μου! Χθες ανακάλυψαν ακόμα και την αρραβωνιαστικιά μου και της τηλεφώνησαν από την εισπρακτική εταιρεία. Χρωστάω πολλά. Τι θα συμβεί;

... Δημήτρης Κ. Ίλιον

------------------------------------------------

Απάντηση

Φίλε Δημήτρη λυπάμαι που ζεις τέτοιο δράμα. Ωστόσο, χωρίς να θέλω να σε κατηγορήσω κάπου έχει βάλεις κι εσύ το χεράκι σου. Όχι επειδή ξόδευες, αλλά επειδή δεν επικοινωνείς με τους ανθρώπους της τράπεζας. Αυτή είναι η χειρότερη πρακτική. Αν σήκωνες το τηλέφωνο, ήσουν ειλικρινής μαζί τους και τους έδινες και μερικά –έστω ελάχιστα- χρήματα κάθε μήνα, θα ανακάλυπτες ότι οι ακόμα και οι εισπρακτικές εταιρείες είναι πιο "ανθρώπινες" από όσο τις παρουσιάζουν. Γαιτ ην ακρίβεια, είναι περισσότερο διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους προκειμένου να πειστείς να δώσεις τα χρήματα που χρωστάς.

Τέλος πάντων όμως. Στην κατάσταση που έχεις φτάσει, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις, απαντώντας τα τηλέφωνα των εκπροσώπων και να συζητήσεις μαζί τους μία πιθανότητα μικρών καταβολών. Αν η σχέση σου με τους τηλεφωνικούς εισπράκτορες έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα, πήγαινε σε κατάστημα της τράπεζας και ζήτησε ένα υπεύθυνο. Εξήγησέ του το πρόβλημά σου και πες του πόσα χρήματα μπορείς να δίνεις το μήνα, έστω και αν είναι λιγότερα από τα μίνιμουμ δόση. Λογικά, θα βρεις ανταπόκριση.

Πάντως, οι τράπεζες συνήθως ακολουθούν μία στάνταρ πρακτική, την οποία καλό θα είναι να γνωρίζεις:

Με τον πρώτο μήνα καθυστέρησης της αποπληρωμή,...(ή τον δεύτερο αν ήσουν σωστός μέχρι τότε) σε παίρνουν τηλέφωνο. Αν τους υποσχεθείς ότι θα βάλεις χρήματα και δεν τηρήσεις την υπόσχεσή σου, θα σε πάρουν ξανά ύστερα από μία εβδομάδα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται –και τα τηλέφωνα- μέχρι που εσύ αν δεν βάλεις χρήματα αρχίζεις να μην σηκώνεις το τηλέφωνο και οι οχλήσεις είναι σιγά-σιγά καθημερινές.

Στον δεύτερο μήνα καθυστέρησης, οι εκπρόσωποι σε παρακαλούν να βάλεις έστω και μία δόση ώστε να έχεις μόνο μία σε καθυστέρηση. Γενικά μπορείς να κινείσαι συνεχώς με έναν ή δύο απλήρωτους μήνες στην «πλάτη σου».

Ξεφεύγοντας από αυτό το χρονικό όριο και μπαίνοντας στην τρίμηνη καθυστέρηση, η τράπεζα έχει πλέον το δικαίωμα να κάνει απαιτητό όλο το ποσό που χρωστά στην κάρτα και όχι μόνο τις δόσεις! Τότε τα πράγματα σκουραίνουν αλλά μία επικοινωνία με το νομικό τμήμα της τράπεζας μπορεί να σε γλυτώσει από αυτό, αρκεί να δώσεις κάποια χρήματα έναντι των οφειλών σου.

Αν όμως συνεχίσεις να κρύβεσαι, κάποια ωραία πρωία, στο διαμέρισμά σου θα χτυπήσει το κουδούνι. Εσύ –κατά την συνήθη πρακτική σου- δεν θα ανοίξεις. Μόλις φύγουν οι κλητήρες, θα βρεις στην πόρτα σου ένα κολλημένο χαρτί για πλειστηριασμό των αντικειμένων που έχεις στο όνομά σου. Ευτυχώς με χρέη σε κάρτα δεν σου πλειστηριάζουν σπίτι, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις χτυπήσει «rock bottom»!

Πάρε το δικηγόρο σου και αν δεν βρείτε άλλη λύση ετοιμάσου να κηρύξεις «πτώχευση» ως ιδιώτης. Η ζωή σου θα αλλάξει –όπως περίπου και του ελληνικού κράτους μετά το ΔΝΤ- αλλά τουλάχιστον δεν θα πας μέσα και θα αναγκαστείς να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου.



Οδηγός αντιμετώπισης εισπρακτικών εταιριών

1. Οι εταιρείες
Οι Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, όπως ονομάζονται επίσημα, είναι ιδιωτικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών, να πείσουν τους δανειολήπτες σε καθυστέρηση, να πληρώσουν τις οφειλές τους. Κάθε φορά που κάποιος οφειλέτης πληρώνει κάποιο ποσό, η εισπρακτική εταιρεία πληρώνεται το συμφωνημένο ποσοστό. Σε αυτό οφείλεται και η λύσσα με την οποία ενοχλούν τους οφειλέτες.

Ο υπάλληλος της εταιρίας που σας τηλεφωνεί, δεν είναι εχθρός σας. Δεν έχετε κανένα λόγο να θυμώνετε μαζί του. Είναι ένας απλός εργαζόμενος των 600 ευρώ, ο οποίος συχνά κάνει απλήρωτες υπερωρίες, μισεί τη δουλειά που κάνει και βρίσκεται εκεί λόγω ανάγκης, επειδή δεν μπορεί να βρει άλλη δουλειά. Και αυτός, όπως εσείς, προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά του.

Ακόμα και αν παρεκραπεί μια συνομιλία και ο υπάλληλος της εισπρακτικής γίνει απότομος, να θυμάστε ότι πάνω από το κεφάλι του στέκεται διαρκώς ο προϊστάμενός του, που δεν τον αφήνει να πάρει ανάσα. Άρα, επαναλαμβάνουμε ότι ο υπάλληλος της εταιρίας που σας τηλεφωνεί, δεν είναι εχθρός σας.

Οι εισπρακτικές εταιρίες λειτουργούν σύμφωνα με το Ν.3758/2009, καθώς επίσης και το Ν. 4038/2012 «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-215» (ΦΕΚ 14 Α’), ο οποίος στο άρθρο 36 εμπεριέχει διατάξεις που τροποποιούν και συμπληρώνουν τον ν. 3758/2009 για τις «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις»

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, γενικά οι Εταιρίες Ενημέρωσης Οφειλετών υποχρεούνται να τηρούν τα παρακάτω
:

  • α. Να διαθέτουν επαρκή διοικητική και τεχνολογική υποδοµή που να περιλαµβάνει, τουλάχιστον, ένα ολοκληρωµένο τηλεφωνικό κέντρο και δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • β. Σε κάθε προφορική επικοινωνία µε τον οφειλέτη, να διαθέτουν εµφανή τον αριθµό προέλευσης κλήσης, να παρέχουν πλήρη και σαφή ενηµέρωση στους οφειλέτες, τόσο για το ονοµατεπώνυµο του καλούντος υπαλλήλου και την ιδιότητα του, όσο και για τον αριθµό Μητρώου της Εταιρείας κατά την έννοια του άρθρου 7 και το σκοπό της επικοινωνίας τους. (Δηλ απαγορεύεται να τηλεφωνούν με απόκρυψη αριθμού).
  • γ. Κατά την επικοινωνία µε τον οφειλέτη, να μην εμφανίζουν οι υπάλληλοί τους υπό ιδιότητες που δεν διαθέτουν όπως υπαλλήλων των δανειστών, δικηγόρων ή δικαστικών επιµελητών. (Δηλ. να μην παριστάνουν ότι είναι ο,τιδήποτε άλλο παρά υπάλληλοι εισπρακτικών εταιριών)
  • δ. Απαγορεύεται η άσκηση σωµατικής βίας, ψυχολογικής πίεσης περί διακινδύνευσης του επαγγέλµατος, των περιουσιακών στοιχείων ή της ζωής του οφειλέτη ή των οικείων του. (Με λίγα λόγια, απαγορεύεται να απειλούν τον οφειλέτη, με οποιοδήποτε τρόπο, ότι θα του κατασχέσουν το σπίτι, θα μπει φυλακή και άλλες αηδίες).
  • ε. Απαγορεύεται η επίδειξη προσβλητικής συµπεριφοράς ή η χρήση προσβλητικών εκφράσεων εναντίον του οφειλέτη ή και των οικείων του.
  • στ. Απαγορεύεται η δυσφήµιση ή η απειλή δυσφήµισης του οφειλέτη στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον του. (Δηλ. απαγορεύεται να τηλεφωνούν στο χώρο εργασίας σας, ώστε να σας κάνουν ρεζίλι).
  • ζ. Απαγορεύεται η εκµετάλλευση περιστάσεων αντικειµενικής αδυναµίας του οφειλέτη.
  • η. Απαγορεύεται η απειλή λήψης µη νόµιµου µέτρου σε βάρος του. (Δηλ. να σε απειλήσουν π.χ. ότι κάποιος φουσκωτός θα σε σπάσει στο ξύλο).
  • θ. Απαγορεύεται η παραπλανητική πληροφόρηση του οφειλέτη. (εδώ θέλει προσοχή, γιατί τώρα τελευταία έχει γίνει της μόδας να παραμυθιάζουν τον οφειλέτη, ότι αν καταθέσει Χ πόσό μέχρι την τάδε ημερομηνία ή τράπεζα θα του διαγράψει το υπόλοιπο του χρέους του).
  • ι. Απαγορεύονται οι κατ’ οίκον ή στο χώρο εργασίας του οφειλέτη επισκέψεις, καθώς και οι επισκέψεις σε άλλους χώρους αυστηρώς προσωπικούς, όπως νοσοκοµεία.
  • ια. Απαγορεύεται η όχληση των οικείων προσώπων του κατά την έννοια της περίπτωσης στ. (Δηλ δεν μπορούν να τηλεφωνούν σε συγγενείς ή φίλους σας, είναι υποχρεωμένοι να βρουν εσάς προσωπικά).
  • ιβ. Απαγορεύεται η παραπλανητική χρήση και παρουσίαση εγγράφων που δηµιουργούν εσφαλµένα την εντύπωση ότι πρόκειται για δικαστικά έγγραφα.
  • ιγ. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επικοινωνία που περιλαµβάνει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά µε τις συνέπειες αθέτησης πληρωµών.(Δεν μπορούν π.χ. να σας πουν ότι αν μέσα στις επόμενες δύο μέρες δεν καταθέσετε το Χ ποσό, θα σας κατασχέσουν το σπίτι, ή θα επιβαρυνθείτε με πρόσθετα έξοδα κλπ)
  • ιδ. Απαγορεύεται στις Εταιρείες η πρόσβαση σε αρχεία οικονοµικής συµπεριφοράς, όπως στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.», ή σε άλλα αρχεία για τη διακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη.
  • ιε. Απαγορεύεται στις Εταιρείες να αντιποιούνται µε οποιονδήποτε τρόπο κατά την επικοινωνία τους µε τους οφειλέτες την επωνυµία ή το διακριτικό τίτλο των δανειστών − εντολέων τους.(Δηλ. δεν μπορεί να λένε ότι τηλεφωνούν από την "Τοκογλύφος Bank", αλλά θα πρέπει ξεκάθαρα να σας πουν ότι τηλεφωνούν από την Εταιρεία Ενημέρωσης Οφειλών "Νταβατζής Α.Ε." για λογαριασμό της "Τοκογλύφος Bank").
  • ιστ. Η επικοινωνία µε τον οφειλέτη πρέπει να γίνεται, εντός εύλογου χρόνου και µε συχνότητα οχλήσεων όχι πέραν της µίας ανά δεύτερη ηµέρα. Η τηλεφωνική επικοινωνία στο χώρο εργασίας του οφειλέτη γίνεται, µόνο εφόσον ο συγκεκριµένος τηλεφωνικός αριθµός έχει δηλωθεί ως µοναδικός αριθµός επικοινωνίας από τον τελευταίο.


2. Αντιμετώπιση
Γενικά, μπορεί οι εισπρακτικές εταιρίες να μας πρήζουν, αλλά τουλάχιστον, όσο μας ενοχλούν αυτές, η τράπεζα δεν έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον μας.

Αφού περάσουν 2-3 απλήρωτοι μήνες, οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις γίνονται πιεστικές και η ευγενική συμπεριφορά του υπαλλήλου αντικαθίσταται από έμμεσες και ψευδείς απειλές, με σκοπό να μας πιέσουν ψυχολογικά, ώστε να «κόψουμε το λαιμό μας» για να βρούμε χρήματα.

Γενικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης:

  • αΔεν απαντώ, δεν απαντώ: Φροντίζουμε να δηλώσουμε ως μοναδικό αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτόν του κινητού. Ακόμα και αν μας τηλεφωνήσουν στο σταθερό, τους λέμε ότι από εκείνη τη στιγμή, κατηγορηματικά ορίζουμε ως μοναδικό αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτόν του κινητού μας και ότι δεν έχουμε ορίσει απολύτως κανέναν ως αντίκλητο, ανεξάρτητα αν η εταιρία έχει άλλα στοιχεία στο φάκελό της. (ώστε να ψάχνουν πάντα εσάς και όχι μανάδες, αδέλφια, κουνιάδους κλπ)
  • Από κει και πέρα, όταν θέλουμε κλείνουμε το τηλέφωνο, όταν δεν θέλουμε, δεν απαντούμε, αφού έχουμε περάσει στις μνήμες της συσκευής τους αριθμούς κλήσης των εισπρακτικών εταιριών, που θα βρείτε εδώ.
  • βΑπαντώ, αλλά ...... δεν απαντώ: Ο υπάλληλος της εισπρακτικής, είναι υποχρεωμένος, πριν πει ο,τιδήποτε, να επιβεβαιώσει την ταυτότητά σας. Οπότε, αφού συστηθεί σας ζητάει να του πείτε το ΑΦΜ σας, ή την ημερομηνία γέννησης. Αν αρνηθείτε, δεν θα μπορεί να συνεχίσει οποιαδήποτε συνομιλία μαζί σας.
  • γΑπαντώ, αλλά δεν .... δεσμεύομαι: Σε αυτή την περίπτωση, αφού δώσουμε τα στοιχεία μας, ο υπάλληλος μας ενημερώνει ότι εκκρεμεί οφειλή ύψους ΧΧΧΧ για την τάδε κάρτα ή δάνειο.


Του απαντούμε ότι το γνωρίζουμε. Αρχίζει από πλευράς του ο διάλογος για το πότε θα πληρώσουμε. Εκεί, ανάλογα με το τι έχουμε στο μυαλό μας, μπορούμε να απαντήσουμε διάφορα:

(1) Δικαιολογίες με τη μέθοδο του κλαψιάρη, δηλ έχω δυσκολίες, έμεινα άνεργος κλπ

(2) Ευθέως, ότι "δεν πληρώνω κύριέ μου, διότι αμφισβητώ ότι οι χρεώσεις της τράπεζας έγιναν με νόμιμο τρόπο και τις διαφορές μας θα τις επιλύσουμε στα δικαστήρια". Λογικά ο υπάλληλος, θα πρέπει εκεί να τερματίσει τη συνομιλία. Αν πάει να συνεχίσει, του λέμε ότι ο δικηγόρος μας μας συνέστησε να μην πούμε τίποτα παραπάνω. Διαβάστε τις Οδηγίες προς Απελπισμένους Δανειολήπτες, για να πάρετε μια γεύση.

Να θυμάστε σε κάθε περίπτωση, ότι ο υπάλληλος της εταιρίας που σας τηλεφωνεί, δεν είναι εχθρός σας, οπότε μην μπείτε στη διαδικασία να τσακωθείτε μαζί του ή να του μιλήσετε με απρέπεια.

3. Τροποποιήσεις συμπληρώσεις απο το το άρθρο 36 του του ν. 4038/2012.
«Οι νέες διατάξεις για την λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών (εισπρακτικές εταιρείες) θεσπίζουν συγκεκριμένους περιορισμούς και καθιερώνουν μηχανισμούς ελέγχου που ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και το σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών από πρακτικές παρενόχλησης. Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για την ενημέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμη απαίτηση μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ημέρα που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη.

2) Προσδιορίζεται ένα συγκεκριμένο ωράριο για την επικοινωνία με τον οφειλέτη (9.00 έως 20.00) που περιορίζεται στις εργάσιμες μόνο ημέρες.

3) Η επικοινωνία καταγράφεται και τηρείται για ένα έτος προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης ενημερώνεται για την καταγραφή και το σκοπό της.

4) Οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, μετά από καταγγελία του οφειλέτη, στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.

5) Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρικό αρχείο τηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όταν τους ζητηθεί.

6) Οι διατάξεις για την προστασία των οφειλετών εφαρμόζονται όχι μόνο στις εταιρείες ενημέρωσης αλλά και στους ίδιους τους δανειστές (π.χ. πιστωτικά ιδρύματα) όταν προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενη ενημέρωση.

7) Πέραν της εταιρείας ενημέρωσης που έχει εγγραφεί στο σχετικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να προβαίνει σε ενημέρωση οφειλετών.

8) Εξασφαλίζεται η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε όλους όσοι παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου, και όχι μόνο στις εταιρείες ενημέρωσης.

3. Εξασφάλιση δικαιωμάτων
  • Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να καταγράψουμε νόμιμα τις συνομιλίες μας μαζί τους, για μελλοντική νομική χρήση...
  • Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν ενημέρωση και να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους (τηλ. γραμμή 1520)


ΒΙΝΤΕΟ DAILYMOTION (εκπομπή "ΜΑΚΕΛΕΙΟ"):


Δεν υπάρχουν σχόλια: