Με την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι της Τετάρτης αρχίζει -ως φαίνεται- η διαδικασία του αναγκαστικού «ανοίγματος» του Αντώνη Σαμαρά προς τα στελέχη του κόμματος που εγκατέλειψαν την κοινή στέγη του κεντροδεξιού οικοδομήματος.
Ήδη στελέχη της ΝΔ, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επανέκαμψε, αλλά και άλλοι, έστω σε χαμηλόφωνους τόνους, άρχισαν από την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε τις προθέσεις του το απόγευμα της Τρίτης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. Έκανε λόγο για «κεντροδεξιό μέτωπο» και οι παροικούντες τη γαλάζια πολυκατοικία αντελήφθησαν πως «ήγγικεν η ώρα» της κεντροδεξιάς συσπείρωσης.
Προφανώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, η συσπείρωση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί αναίμακτα. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί, αφού αυτή η στροφή των 180 μοιρών αντανακλά και την πολιτική ήττα της ηγετικής ομάδας της Συγγρού, η οποία καταγγέλλεται για «φραξιονισμό», που οδήγησε το κόμμα σε πολυδιάσπαση.
Ήδη τα μαχαίρια βγήκαν από τα θηκάρια και η ηγετική ομάδα περί τον κ. Σαμαρά φαίνεται διασπασμένη. Μία μερίδα των σκληροπυρηνικών απειλεί τους βουλευτές που σήκωσαν κεφάλι και ζητούν την εδώ και τώρα επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη, του Στέφανου Μάνου και του Γιώργου Καρατζαφέρη, πως δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στη λίστα υποψηφίων, αν πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε τον πρώτο προσωπικό διάλογο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια με την ευκαιρία του θανάτου της συζύγου του, Μαρίκας, δεν διαθέτει περιθώρια ελιγμών.
Μετά τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος στην ιστοσελίδα του σάρκασε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας πως «οδήγησε την παράταξη στον απόλυτο πάτο», είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι κινούνται ακόμη και για την ολική επαναφορά του Καραμανλισμού. Ο Στέφανος Μάνος σε σχετική ερώτηση απάντησε πως μία ολική επαναφορά των στελεχών που απομακρύνθηκαν σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας της ηγεσίας, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί με την ενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα εγκαινίαζε μία πολιτική στα πρότυπα της προμεταπολιτευτικής ΕΡΕ.
Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να αντιμετωπιστεί το «φαινόμενο Καμμένος» και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι για κάποιο λόγο θεωρούνται ως «καταδικασμένοι να επανακάμψουν στο μαντρί», όπως δηλώνουν με μία δόση αυταρέσκειας κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ίδιος ο κ. Καμμένος συγκάλεσε για το μεσημέρι της Τετάρτης έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ενώ, σύμφωνα με διαρροές, η απάντησή του στις προτάσεις Τσίπρα για το πλαίσιο αρχών ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρνητική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου