ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Οδ. Βουδούρης Καλό θα είναι να μην είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου

Image
Την εκτίμηση ότι ο Γ. Παπανδρέου «πιθανόν να πιέζεται να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είναι καλύτερο να μην είναι», εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν ξέρει τι προτίθεται να πράξει ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αίσθηση ότι δε θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. «Αν είναι, θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο θα είναι και με ποιο περιεχόμενο», σχολίασε....


Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορά του βουλευτή στο έργο της σημερινής κυβέρνησης, που είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, η ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και η αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ, όπως επισήμανε, οι υπουργοί είναι υπόλογοι μόνο στον πρωθυπουργό.


Ο Παπανδρέου πρέπει
να αναλάβει πρωτοβουλίες
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι θέμα ανανέωσης της ηγεσίας τίθεται από το καταστατικό, αφού έληξε η θητεία του κ. Παπανδρέου: «Υπό άλλες συνθήκες θα πηγαίναμε στις κάλπες για εκλογή νέου προέδρου. Όμως, οι συνθήκες δεν είναι συνηθισμένες. Έχουμε στο νου μας την πορεία του κυβερνητικού έργου και αναμένουμε τις πρωτοβουλίες, που πρέπει να κινήσει ο κ. Παπανδρέου. […] Δεν υπάρχει ζήτημα προσώπων, αλλά πολιτικού περιεχομένου».
Ο κ. Βουδούρης διευκρίνισε πως δεν ανήκει «σε κάποια υποομάδα», για να προσθέσει ότι θα πρέπει προτού ξεκινήσει η ονοματολογία, να υπάρχουν τοποθετήσεις για το πολιτικό περιεχόμενο της κάθε υποψηφιότητας.
Όσον αφορά στην αξιολόγησή του για την τελευταία διετία, παρατήρησε: «Ό,τι συμβαίνει, είναι η λογική εξέλιξη των στρεβλώσεων που υπάρχουν. […] Όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος». Σημείωσε όμως ότι «το ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια παρέλαβε μια ωρολογιακή βόμβα. Κατάφερε να μην εκραγεί, αλλά δεν κατάφερε να την απενεργοποιήσει» και σύστησε αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, που θα πρέπει, όπως είπε, να εκδημοκρατιστεί.
Έτσι, επανέλαβε τις απόψεις του περί κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας και της εξέτασης της ευθύνης υπουργών από την κοινή δικαιοσύνη, περί ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, αλλά και πρωθυπουργού – προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την εφαρμογή εκλογικού συστήματος χωρίς σταυρό προτίμησης, σε μονοεδρικές περιφέρειες και με ανοιχτές προκαταρκτικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων, αλλά και τη θέσπιση ορίου στις θητείες των βουλευτών. Τέλος, μίλησε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Δε θα μπορεί να υπάρξει
συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ο Μεσσήνιος βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι μετά τις εκλογές δε θα μπορέσει να υπάρξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ή του ΛΑΟΣ. Παρατήρησε ότι η σημερινή κατάσταση «είναι για να περάσουμε το δύσκολο κάβο» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πολιτικό πεδίο συνεννόησης. Ανέφερε ότι η κάθε παράταξη θα πρέπει να προσδιορίσει την πρότασή της για την ερχόμενη ημέρα και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ευρύτερο κύκλο, προσεγγίζοντας δυνάμεις μέσα από την κοινωνία, που δεν ανήκουν σε κομματικούς μηχανισμούς.
Προέβλεψε ότι δε θα υπάρχει μονοκομματικό κυβερνητικό μοντέλο, ενώ διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμμαχήσει με το ΚΚΕ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταλαντευτεί μεταξύ συνεργασίας και μη, αλλά στην παρούσα φάση έχει απομακρυνθεί. Έτσι, άφησε ανοιχτό περιθώριο για συνεργασία με τον κ. Φώτη Κουβέλη, που, όπως είπε, η στάση του λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα, ή και με τους Οικολόγους. Αν μπουν στη Βουλή, συνέχισε, ίσως υπάρξει πεδίο διαλόγου. Υπάρχουν δυνάμεις που δεν εκφράζονται από κόμματα, όπως έγινε και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δίχτυ προστασίας
για τους ευάλωτους 
Ακολούθως, ανέφερε ότι, ακόμη και στην καλύτερη εξέλιξη, υπάρχουν χρόνια σκληρής λιτότητας που θα ακολουθήσουν. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με τη δημιουργία διχτυού προστασίας. Η πρόταση αυτή αφορά στην εξασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και το κόστος της πρότασης αυτής ανέρχεται, όπως είπε, σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα το ύψος της ενίσχυσης. «Το ποσό δεν είναι ούτε μικρό, αλλά ούτε και τεράστιο, αν σκεφθούμε ότι μπορεί να υπερκαλυφθεί από τη φοροδιαφυγή», επισήμανε.
Μίλησε, επίσης, για τα όσα διαδραματίστηκαν στις 28 Οκτωβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θα κάνει πίσω από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του και δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό επίπεδο.

Ημερίδα
για τον εθελοντισμό
Τέλος, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ημερίδας στις 4 Δεκεμβρίου, στην Κυπαρισσία, με θέμα το θεσμικό πλαίσιο του εθελοντισμού, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: